KGP Warszawa i fotografens blickfång

Marcus Andrae, forensisk fotograf på SKL fick möjlighet att genom CEPOL:s utbytesprogram besöka Nationella forensiska laboratoriet i Warszawa, KGP - Centralne laboratorium kriminalistyczne eller Central Forensic Laboratory of the Polish Police.

Laboratoriet har 400 anställda och består av lika många enheter som finns på SKL i Sverige, men är uppdelat i tre större delar som ligger geografiskt åtskilda. Huvudkontoret och den största delen av laboratoriet ligger vid paradgatan Alleje Ujazdowskie, där finns bland annat staben och laboratorieledningen, kemienheten, drogenheten dokumentenheten och teknikenheten med bland annat vapengruppen och verktygsspårgruppen.

Efter genomgång med Paweł Rybicki, laboratoriechef på KGP, startade två givande veckor i november med studiebesök på Kemi- och drogenheten.

Kamerautrustningen är en Polsk produkt som labbet har sökt patenträttigheterna på. Teknikern tillika fotografen var mycket engagerad och skicklig som hade många bra och kluriga idéer. Det tog ett tag att reda ut alla begrepp om våglängder och ljuskällor, men med besöksvärden Jaceks Drabiks hjälp och tolkning gick det mycket bra.

Ytterligare en automatiserad station med konventionell kriminalteknisk ljuskälla användes där ljuskälla och kamera är kopplade till datorn för att snabbt kunde leta upp och sätta samman bästa resultatet på varje spår. KGP använder videoteknik som tar fler bilder för att optimera tekniken. På SKL användes digitala stillbildskameror, som i sig har ett större bildomfång vad gäller färgdjup, gråtoner och bildkvalitet.

Det arbetas även med handskavtryck, fotavtryck, skoavtryck, läppavtryck och mycket annat inom daktoloskopi. Footwear Examination Unit är en grupp som bland annat undersöker hur en skosula slits utifrån gångstil.

Dagen avslutades på Biologienheten, där dom har två grupper: ”Biological Examination Unit” och ”DNA Database Unit”. Biologienheten ligger för sig själv i en annan stadsdel av Warszawa, en genomgång av bologienheten fick vi av vår värd Jacek, eftersom det är där han jobbar.

Document Examination and Audiovisuals Techniques Department

Inom den enheten ryms urkundsgruppen och handstilsgruppen, Forensic Anthroposcopy Unit och Voiceprint, Visual Computer Examination Unit. I den senare gruppen ingår Bild- och fotogruppen och där stannade Marcus en dag. Fotograferna jobbar, som på SKL, med dokumentation av material från brottsplatser. Med olika tekniker jobbas det med UV- och IR-fotografering där kompetensen är stor. Det fotograferas kläder, vapen, ifrågasatta dokument, konstföremål med mera. Jämförelsevis liknar fotoateljén SKL:s, men på KGP finns även ett fotolaboratorie med framkallning av bilder från digitala bilder, det som vi i Sverige har på RPS Medieteknik i Stockholm.

Inom bildgruppen arbetas det också med förbättring av videoupptagningar från övervakningssystem, längdmätning och flera liknande ärendetyper. Två fotografer åker på grövre brott med SpheronCam-utrustningen, en panoreringskamera som SKL testade 2007. Polska laboratoriet köpte den senaste modellen från 2010 och skillnaden i användarvänlighet och snabbhet är stor sedan 2007. Fördelen mot konventionell panoramafotografi är att man får med 24 bländarsteg i varje fotografering med SpheronCam-utrustningen, dessutom är den mer rättssäker eftersom inte bilder sammanfogas, utan är taget som en bild.
Här är en länk till dokumentenhetens hemsida.

KSP - laboratorium kriminalistyczne

Ett laboratorium specifikt för Warszawa där allt finns men i mindre skala än det nationella laboratoriet. Rundvandringen stannade lite extra hos vapengruppen, Biologienheten samt Kemi- och drogenheten och tittade på deras fingeravtrycksfotografering som var i anslutning till deras laboratorium för fingeravtrycksframkallning.

Polen är indelat i 16 distrikt, och varje distrikt har ett eget distriktslaboratorium, (där detta Warszawalabbet är ett av dessa) dom fungerar ungefär som Sveriges tekniska rotlar, men är större vad gäller laboratoriedelen, ca 60-80 anställda per distrikt.

Man har utbildning för alla kriminaltekniker en dag i månaden, denna månadens (november) ämne var fotografering på brottsplats och fingeravtryckssäkring.

Polisskolan i Legionowie

En mycket stor anläggning, som rymmer allt från insatsstyrka, terrorbekämpning och trafikutredning, till klassisk kriminalteknik och allt däremellan håller utbildningar. Studiebesöket visade speciellt upp arbetet inom spårsäkring och forensisk fotografi med imponerande utbildningslokaler i fotografi. En undervisningslokal med 25 fotostationer, både UV-lampor och fast ljus samt stativ för finger- och skospårsfotografering. En fin ateljé med gott om utrymme för olika sorters fotograferingar och materialrum för fotografisk utrustning. Fotograferingskursen i grundutbildningen för poliser var omkring 100 lektionstimmar.

Polishögskolan i Szszytno

En stor och fin anläggning för Polishögskolan som är ett universitet med utbildning av 1000 poliser varje år. En heldag med några olika kriminaltekniska utbildningsområden. Andrzej Rogalski, chefsfotograf på universitetet, visade runt på fotoavdelningen, där utbildas kriminaltekniker och andra poliser i om Kriminalteknisk fotografi. Allt från spårfotografi och brottsplatsfotografering, till ateljéfotografering av material. Bland annat får poliserna kunskap i bildbehandling i dator och brottsplatsritningar för orientering och stöd i brottsplatsdokumentationen och till bilderna.

Sista dagen i denna nordöstliga delen av Polen avslutades i Olsztyn som är huvudstad i regionen ”Wormia-Mazury”. Efter studiebesök på regionlaboratoriet som är en blandning av teknisk rotel och kriminaltekniskt laboratorium i mindre format, avslutades dagen i typisk Polsk miljö med god mat.

Ett självständigt avslut

Den 10 november tillbaka i Warszawa firades Polens självständighetsdag. Firandet kommer från hjärtat hos polackerna, som alla samlades och sjöng nationalsången och flaggade.

En mycket nöjd utbytesfotograf med många nya erfarenheter och nya vänner i ett intressant och generöst land åker tillbaka till Sverige och SKL.