Nyhetsarkiv

 • Forensisk arkeologi - vad är det?

  2017-08-10: Precis som arkeologen arbetar kriminalteknikern med att förstå och förklara vad som hänt på en plats och kunna dokumentera och redogöra för detta. Vilka kopplingar finns mellan kriminalteknik och arkeologi?

 • Bilder på händer kan knyta misstänkt till brott

  2017-08-01: Ökad bildkvalitet och högre upplösning på kameror har öppnat möjligheten för en ny typ av forensiskt samarbete mellan bild- och fingeravtrycksgruppen på NFC. Genom bilder på händer har personer kunnat identifieras.

 • Brandplatsundersökning

  2017-07-24: En del i det kriminaltekniska arbetet är att undersöka brandplatser. Tidningen Kriminalteknik hade en fotograf på plats när blivande kriminaltekniker utbildades i brandplatsundersökningar på övningsfältet i Revinge.

 • Förbättringspotential i den forensiska organisationen

  2017-06-20: Riksrevisionen har under våren granskat polisens forensiska organisation. Syftet med granskningen är att undersöka om den forensiska verksamheten bidrar till personuppklaring av brott på ett effektivt sätt.

 • Dna-teknik kan bidra till fantombilder

  2017-05-30: "Vårt mål är att övervinna de största begränsningarna inom nuvarande forensisk dna-analys genom att utöka användningen av dna-spår som spaningsinformation".

 • Snabbtest av droger – därför fungerar det inte

  2017-05-12: Då och då kan vi läsa i media om hur tjejer och kvinnor blir ofrivilligt drogade på krogen. Offret får minnesluckor och blir trött och gärningsmannen kan utnyttja situationen till att råna offret eller i värsta fall sexuellt utnyttja eller våldta offret.

 • Kulor och hylsor avslöjar kopplingar mellan skjutningar

  2017-04-11: Tolv skjutningar under fyra års tid. Vapengruppen vid NFC har kunnat knyta ett och samma vapen till skjutningarna – utan att ha själva vapnet. Genom att undersöka kulor och hylsor har vapnet kunnat kopplas samman med en rad olika brott runt Stockholm.

 • Blodet kan ge händelsekedja i mordutredning

  2017-01-05: Blodbildsanalys kan ge viktig information till mordutredningar om tidsförlopp och hur skador uppstått. Pernilla Norberg i Borås är en av polisens fem kriminaltekniker som genom vidareutbildning har förstärkt kompetens inom ämnesområdet blodbildsanalys

 • Tändsatspartiklar – små partiklar som kan göra stor skillnad

  2017-01-03: Ibland är det de små detaljerna som gör skillnaden, så är det till exempel med tändsatspartiklar. De är bara någon mikrometer stora (små), men kan vara avgörande för att visa om en person nyligen haft något med skjutvapen att göra.

 • Äkta eller falsk?

  2017-01-03: Känn, vicka och jämför. Så skiljer du äkta sedlar och id-handlingar från falska kopior.