Nyhetsarkiv

 • Kriminella får makt genom militära vapen

  2018-10-15: Efterfrågan på vapenundersökningar vid NFC ökar. Och det finns en kategori vapen som sticker ut; militära vapen beslagtas allt mer i Sverige.

 • "Fingeravtryck" i digitala bilder

  2018-10-08: Visste du att alla digitala kameror lämnar unika spår? Utifrån små ”osynliga” detaljer i en bild är det möjligt för NFC att se om bilden har tagits med en specifik kamera.

 • "Blodbildsanalysen var helt avgörande"

  2018-10-03: Offrets kropp och vittnen saknas – men efter en lyckad blodbildsanalys har en man kunnat dömas till sju års fängelse.

 • Blodspåren kan avslöja mördaren

  2018-10-03: Genom att undersöka blodspårs utseende är det möjligt att bedöma hur spåren har uppstått. Det kan ge viktig information om vad som har hänt på en brottsplats. Polismyndigheten får nu fler experter inom blodbildsanalys.

 • Kriminalteknik visas på Bokmässan

  2018-09-24: Vad är skillnaden mellan deckarnas CSI-karaktärer och verklighetens forensiker? Hur går en brottsplatsundersökning till? Det kommer besökarna på Bokmässan i Göteborg att få svar på. NFC och region Väst är på plats och visar verklighetens kriminalteknik.

 • Nationellt centrum för IoT (Internet of Things)

  2018-08-27: NFC är en av aktörerna i skapandet av ett nationellt centrum för utveckling av smarta, uppkopplade produkter och system för offentlig verksamhet. Totalt kommer 26 Mkr att satsas på projektet. Syftet är att utveckla och förbättra logistiska lösningar.

 • I terrorns spår

  2018-08-15: I april 2017 omkom fem personer i terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm. Vi har träffat en av de kriminaltekniker som kom tidigt till platsen och forensikerna som ligger bakom den första 3D-rekonstruktionen som någonsin visats i en svensk rättssal.

 • Så snabbt analyseras salivprover

  2018-07-11: Varje år analyseras cirka 30 000 salivprover på NFC. Oftast är dna-profilerna framtagna inom 48 timmar och en eventuell registerträff redovisas två–tre dagar efter att provet inkom till NFC. För biologiska spår från brottsplatser är svarstiden längre.

 • Allt fler undersökningar av explosivämnen

  2018-07-06: Det har skett ett antal uppmärksammade explosioner i Sverige den senaste tiden. Och på NFC märks trenden med ökade sprängningar. Antalet undersökningar av explosiva ämnen på NFC har fördubblats under en treårsperiod.

 • Chefsbyte på NFC – Lena övergår till forskningsstrategisk verksamhet

  2018-06-07: Genomförandekommittén beslutade att chefer i nationella ledningsgruppen skulle ha fyra år långa förordnanden och nu har rikspolischef Anders Thornberg haft dialog med cheferna. Lena Klasén övergår till forskningsstrategisk verksamhet på nationell nivå.

Nästa sidaFöregående sida1 2 3 4 5 6