Nyhetsarkiv

 • Så snabbt analyseras salivprover

  2018-07-11: Varje år analyseras cirka 30 000 salivprover på NFC. Oftast är dna-profilerna framtagna inom 48 timmar och en eventuell registerträff redovisas två–tre dagar efter att provet inkom till NFC. För biologiska spår från brottsplatser är svarstiden längre.

 • Allt fler undersökningar av explosivämnen

  2018-07-06: Det har skett ett antal uppmärksammade explosioner i Sverige den senaste tiden. Och på NFC märks trenden med ökade sprängningar. Antalet undersökningar av explosiva ämnen på NFC har fördubblats under en treårsperiod.

 • Chefsbyte på NFC – Lena övergår till forskningsstrategisk verksamhet

  2018-06-07: Genomförandekommittén beslutade att chefer i nationella ledningsgruppen skulle ha fyra år långa förordnanden och nu har rikspolischef Anders Thornberg haft dialog med cheferna. Lena Klasén övergår till forskningsstrategisk verksamhet på nationell nivå.

 • Här tränar experterna inför en CBRN-kris

  2018-05-31:

 • Nytt nummer av tidningen Kriminalteknik

  2018-04-19: I senaste numret av tidningen Kriminalteknik läser du om hur kriminalteknikerna och forensikerna arbetade i terrorns spår på Drottninggatan och hur antalet explosivämnesundersökningar på NFC har fördubblats på tre år. Detta och mycket mer!

 • Förtydligande efter Veckans brott

  2018-02-26:

 • Unik 3D-modell i terrorrättegången

  2018-02-15: I en unik 3D-modell har NFC återskapat den misstänkta terroristens färdväg med lastbilen längs Drottninggatan. Det är första gången någonsin en 3D-modell av den här omfattningen används i en svensk rättegång för att rekonstruera ett händelseförlopp.

 • Forensik viktig del i utredning av krigsbrott

  2018-02-15: FN och OPCW utreder de misstänkta kemvapenattackerna i Syrien. Mitt i utredningarna finns flera svenska experter som analyserar den tekniska bevisningen i de misstänkta krigsbrotten. Forensik är extremt viktigt i utredningarna, enligt svensk forensiker

 • Faktafel i Expressen-artikel

  2018-02-06: I en artikel påstår Expressen att NFC ”väljer bort brotten som drabbar flest” och att ”NFC lägger ned ärenden”. Artikeln är baserad på faktafel och missuppfattningar. NFC har inte befogenhet att lägga ned ärenden, det har endast förundersökningsledare.

 • Dna-analyser utförda i våldtäktsärenden i Malmö

  2018-01-05: Det har florerat uppgifter i media om att NFC inte har levererat några dna-svar efter de fyra misstänkta våldtäkterna i Malmö, samt att ärendena inte har förtur hos NFC. Detta stämmer inte.

Nästa sidaFöregående sida1 2 3 4 5